Testovi mobitela

EVOLVEO Strongphone X3

Strongphone X3 Strongphone X3 Strongphone X3 Strongphone X3 Strongphone X3 Strongphone X3 Strongphone X3 Strongphone X3 Strongphone X3 Strongphone X3 Strongphone X3 Strongphone X3
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 07-2016
Vrsta uređaja Klasični mobitel
Dual SIM Da
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 26 x 58 x 22
Masa uređaja (g) 194
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 2
Memorija
Utor za memorijsku karticu microSDHC
Memorijska kartica 64 GB
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 2 megapiksela (1200 x 1600)
Bljeskalica LED
Rezolucija video snimanja 1280 x 720
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
UMTS (3G) Da
HSDPA / HSUPA 900/2100
LTE (4G) Nema
Bluetooth Da
WLAN WiFi 802.11 a/b/g/n
WiFi hotspot Da
DLNA Da
Flash Da
HTML5 Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 2800
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
3,5 mm ulaz Da
USB microUSB 2.0
HDMI Nema
MHL Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Dodatno Dolazi sa slušalicama, otporan na vodu IP68 sepcifikacija, jaka baterija i lampa
Mobil.hr testovi
Trajanje baterije u praksi (dana) 4
Dužina kabela punjača (cm) 80
Gdje kupiti
Cijena 749 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Klasični mobitel u oklopu
Autor: Ilija Gavrić

Evolveo Strongphone X3 je mobitel otporan na puno toga

14.07.2016.

 

Klasični mobitel u čvrstom oklopu je pogodan za korištenje u svim uvjetima, ali i s ponekim dodatkom koji ne bi očekivali. Evolveo nastavlja sa svojim „otpornim“ mobitelima. Nakon pametnih mobitela Q6 i Q7 na test nam je stigao „obični“ mobitel naziva Strongphone X3. No velika zaštita nije jedino po čemu se ovaj uređaj razlikuje od drugih. Kakav se ovaj mobitel pokazao pri svakodnevnom korištenju, pročitajte u nastavku testa.

Sadržaj pakiranja

Mobitel dolazi u nešto većoj, tj. debljoj kutiji unutar koje se nalazi mobitel, baterija, punjač, USB kabel (dužine 80 cm), stereo slušalice (koje se spajaju preko USB utora), odvijač za skidanje bočnih aluminijskih stranica te mali aluminijski ključić/odvijač za odvajanje stražnje stranice. U kutiji se nalaze i rezervne bočne stranice tako da možete birati između crvenih ili sivih. Ovo rješenje nas podsjeća na model Q7.

Ergonomija, dizajn i izrada

Evolveo Strongphone X3 je klasični mobitel, bez ekrana osjetljivog na dodir i s fizičkim numeričkim tipkama.

Dizajnom se X3 oslanja na većeg brata Q7. Mobitel karakteriziraju ravne linije s kosim rubovima koji su tek blago zakrivljeni. Uređaj je izrađen od kombinacije gume i plastike te malo metalnih dijelova na bočnim stranama. Dimenzijama mjeri 126 x 58 x 22 mm i teži 194 grama. Nešto veće dimenzije su primjetne kada mobitel primite u ruku, a pogotovo se primijeti masa uređaja. No bez obzira na to uređaj je ugodan za korištenje i s jednom rukom. Mobitel i izgledom, ali i karakteristikama djeluje dosta robusno, a to uistinu i jeste. Telefon također posjeduje i IP68 certifikat.

 

Na prednjoj strani se nalazi 2“ ekran iznad kojeg se smjestio zvučnik, a ispod njega Evolveo logo. Ispod se nalaze 2 programabilne fizičke tipke ispod kojih su tipke za uspostavljanje i prekidanje poziva. U sredini se nalazi 4-smjerna navigacijska tipka unutar koje je smještena potvrdna tipka koja na sebi ima teksturu. Ispod njih se nalazi numerička tipkovnica s pravokutnim, glatkim plastičnim tipkama. Sve tipke su dosta velike i ugodne na dodire, a također posjeduju i pozadinsko osvjetljenje. Oko tipki i ekrana je plastika koja ima teksturu, tj. utore.

 

Na gornjoj strani uređaja se nalazi velika LED svjetiljka dok se na donjoj strani nalazi samo microUSB utor. Na lijevoj strani uređaja se nalaze tipke za pojačavanje/stišavanje glasnoće te tipka za kameru. Kameru je moguće pokrenuti jedino kada je mobitel otključan. Na desnoj strani uređaja se nalazi utor za USB pomoću kojeg je moguće puniti druge mobitele! Što znači da X3 može služiti kao svojevrsni „power bank“, ali je tu opciju potrebno uključiti u postavkama mobitela. Sami utor je zaštićen gumenim vratašcima.

 

Ispod utora za USB se nalazi tipka za LED svjetiljku. Jednim pritiskom na tipku se ista pali, drugim se pojačava jačina, trećim pritiskom pali SOS način, četvrtim bljeskanje a petim gasi svjetiljka. Svjetiljka je dosta velika i jaka tako da vam može poslužiti u mraku za osvjetljavanje.

Stražnja strana uređaja je plastična. Pri vrhu se nalazi kamera te pored nje zvučnik. Na dnu uređaja se nalaze dva vijka koja na mjestu drže stražnji poklopac. Odvajanjem stražnjeg poklopca koji na sebi ima brtvu zbog IP zaštite, otkriva se izmjenjiva baterija kapaciteta 2800 mAh. Ispod baterije se nalaze dva utora za SIM kartice i utor za microSD karticu.

Ekran i tipkovnica

Evolveo X3 posjeduje 2“ ekran, a proizvođač ne navodi rezoluciju ekrana. Na ekranu je primjetna pikselizacija dok su kutovi gledanja slabi. No, ekran na ovom mobitelu nije najbitnija stavka kupcima pa ne možemo ekran uzeti kao nedostatak.

 

Ranije smo spomenuli da mobitel posjeduje fizičke tipke. Tipke su dosta velike, a i izdignute su od kućišta. Između tipki postoji razmak tako da ćete bez puno problema pronaći odgovarajuću tipku. Tipke ostavljaju dobar dojam, a također posjeduju pozadinsko osvjetljenje.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

X3 dolazi s vlastitim operativnim sustavom koji podsjeća na stare uređaje. Na vrhu ekrana se nalaze indikatori signala za 2 SIM kartice, pored su ikone za Wi-Fi i mrežu (3G) te ikona profila (zvono ili vibracija), a na desnoj gornjoj strani se nalazi ikona indikator baterije.

Ispod indikatora na ekranu se nalaze nazivi mreža za obje SIM kartice dok se pri dnu nalazi veliki sat te datum ispod njega. Na dnu ekrana se nalaze nazivi prečaca za lijevu i desnu tipku te u sredini krug koji simbolizira izbornik.

 

Izbornik je također „starijeg tipa“. Ikone su poredane u mrežu 3x3 ikone te ćete tu naći sljedeće izbornike: centar poziva, telefonski imenik, upravitelj datoteka, organizator, poruke, multimedija, usluge, profili, podešavanja.

Postavke uređaja su podijeljene u nekoliko kategorija, ali su jednostavne i nude tek osnovne postavke. Tu je mogućnost upravljanja sa SIM karticama, odabira jezika, podešavanja datuma i vremena, podešavanja koje se aplikacije aktiviraju s tipkama za navigiranje, jačinu osvjetljenja, postavke Bluetootha i slično.

Imenik, pozivi

Imenik je također jednostavan i nudi mogućnost spremanja do 500 kontakta na uređaju, a tu je i mogućnost stvaranja „pozivnih grupa“. Svakom kontaktu je moguće dodijeliti broj, mail, fotografiju ili odabrati posebnu melodiju zvona.

Na dnu imenika se nalazi traka za pretraživanje svih kontakata, što ubrzava pretraživanje ukoliko imate veliki broj kontakata.

Iz imenika je moguće direktno pozvati kontakt pritiskom na tipku za pozivanje. Kod unosa novog broja, dovoljno je samo utipkati broj s fizičkim tipkama i stisnuti tipku za poziv. Kada samo stisnete tipku za pozivanje otvara se lista poziva. Dugim pritiskom na tipku za prekidanje poziva mobitel se pali/gasi.

Tijekom testa nismo primijetili nikakve probleme sa signalom.

Poruke

Slično kao imenik, SMS poruke su na nivou od prije nekoliko godina. Poruke su podijeljene na primljene, koncepte, izlazne, poslane poruke i arhivu. Postavke poruka su dosta jednostavne, nude mogućnost pregleda stanja memorije (do 450 poruka se može spremiti na mobitel) te odabir želite li spremati poslane poruke ili ne.

Za pisanje SMS poruka služi alfanumerička tipkovnica. Svakoj tipki su dodijeljena 3 odnosno 4 slova pa ako želite unijeti drugo slovo na pojedinoj tipki, trebate tu tipku stisnuti 2 puta. Kada pišete poruku i stisnete pojedino slovo, na ekranu se prikazuju svi dostupni znakovi/slova koja možete unijeti s tom tipkom te vam se u plavom okviru označi odabrano slovo/znak.

Baterija i trajanje

Evolveo Strongphone X3 dolazi s izmjenjivom baterijom kapaciteta 2700 mAh. Za bateriju bismo mogli reći „traje i traje i traje…“ . Tijekom testa nam je baterija izdržala nekoliko dana korištenja (poruke i pozivi i povremena fotografija), ali ako ćete mobitel koristiti kao powerbank trajanje baterije će se skratiti, a na njeno trajanje utječe i koliko često koristite LED lampu.

Multimedija, FM radio, glazba, kamera

X3 posjeduje stražnju kameru od 2 megapiksela, s najvećom rezolucijom od 1600 x 1200 piksela. Kamera ima fiksni fokus, a ne posjeduje LED bljeskalicu. Sučelje kamere je vrlo jednostavno te nudi mogućnost zumiranja, prikaz rezolucije te su prikazane ikone za balans bijele boje, tajmer i uzastopno fotografiranje. U postavkama kamere je moguće uključiti/isključiti zvuk okidača, postaviti kontrast, uključiti tajmer, odabrati kvalitetu fotografije i veličinu iste, te odabrati neki od efekata (siva, sephia, inverzija boja). Kamera također posjeduje mogućnost video snimanja.

 

Kvaliteta fotografija i video zapisa je na razini uređaja starih nekoliko godina, koji su posjedovali kamere s istim karakteristikama. Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima su prihvatljive, ali znaju biti mutne jer postoji vremenski odmak od trenutka pritiska na tipku za fotografiranje do samog snimanja fotografije. Kod fotografija snimanih u zatvorenom ili u slabijim uvjetima primjetan je šum, a fotografije snimane po noći su gotovo u potpunosti tamne.

 

Unutar izbornika Multimedija se pored Fotoaparata i video snimanja nalazi i preglednik fotografija koji je vrlo jednostavan. Kad pregledavate sve fotografije u opcijama je moguće provjeriti  informacije o fotografiji, poslati ju putem Bluetootha i MMS-a, koristiti kao pozadinu, promijeniti naziv ili izbrisati. Kad otvorite pojedinu fotografiju, možete ju rotirati.

Video reprodukcija je također vrlo jednostavna i nudi mogućnost premotavanja ili pauziranja video zapisa.

 

Audio reproduktor služi za preslušavanje glazbe na mobitelu ili memorijskoj kartici. Aplikacija je vrlo jednostavna te nudi mogućnosti premotavanja/prebacivanja na sljedeću pjesmu i pauziranje glazbe.

Mobitel posjeduje i FM radio, ali je za njegovo korištenje potrebno spojiti slušalice.

Povezivost i Internet pretraživač

Evolveo X3 dolazi s podrškom za 3G, a tu je i Wi-Fi što nas je ugodno iznenadilo te Bluetooth. Na mobitelu dolazi WAP preglednik, a bilo da ste spojeni preko 3G ili Wi-Fi-ja učitavanje stranica je nešto duže, a stranice se otvaraju bez fotografija.

Organizator i alarm

Organizator je posebni izbornik u mobitelu. Unutar istoga ćete naći mogućnost uključivanja/isključivanja Powerbank opcije. Sami kalendar je jednostavan te nudi mogućnost pregledavanja po mjesecu ili tjednu. U kalendar je moguće dodati novi događaj, a za njega je moguće odabrati tip, datum, vrijeme početka i kraja, dodati bilješku, alarm, te odabrati ponavljanje (jednom, svaki dan, korisničko, mjesečno, tjedno, godišnje), dodati mjesto i detalj.

Alarm je jednostavan i nudi mogućnost podešavanja do 5 različitih alarma, a za svaki je moguće postaviti vrijeme, dane ponavljanja, zvuk alarma i uključiti vibraciju. Alarm će se oglasiti i kada je mobitel isključen.

Unutar organizatora se još nalaze kalkulator, štoperica, podsjetnik i svjetski sat.

Aplikacije i igre

X3 dolazi jedino s aplikacijom za pregledavanje mapa i datoteka na mobitelu. Na mobitelu se ne nalaze nikakve druge aplikacije ili igrice. Ali ovaj mobitel nije ni namijenjen za igranje igrica.

Cijena za Evolveo Strongphone X3

Cijena za Evolveo Strongphone X3 iznosi 749 kuna (srpanj 2016.).

Cool faktor

Cool faktor ovog mobitel je IP68 zaštita u kombinaciji s čvrstim i otpornim kućištem.

Zaključak testa

Evolveo upotpunjuje svoju seriju „otpornih“ mobitela, a s modelom Strongphone X3 nudi „klasični“ mobitel koji već postaje rijetkost na tržištu, uz što nudi IP68 zaštitu i otpornost na padove. Tržište za ove mobitele je svakako manje, ali će se uvijek naći osoba kojoj je potreban izdržljiv mobitel, prvenstveno za razgovore i SMS poruke. Osim otpornosti moramo napomenuti i izdržljivu bateriju, jaku LED svjetiljku te mogućnost da mobitel koristite kao „power bank“ i tako drugoj osobi malo dopunite njihov smartphone. Bez obzira na cjenovni razred, očekivali bismo bar nešto malo bolju kameru, a uz činjenicu da mobitel posjeduje Wi-Fi i 3G šteta je što na uređaju ne dolazi neka aplikacija Viber ili WhatsApp, koja mijenja klasične SMS poruke.

 

Plus

+ baterija

+ velike tipke

+ LED svjetiljka

 

Minus

- kamera (brzina okidanja)

Konkurencija - CAT B30

CAT B30 je kao i X3 „klasični“ mobitel, s 2“ ekranom i fizičkim tipkama. Oba mobitela imaju IP zaštitu te su otporni na padove. B30 ne posjeduje Wi-Fi, ima manju bateriju (1000 mAh), ali je dimenzijama nešto manji. Cijena za CAT B30 iznosi 699 kn.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1468735885.jpg

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori